Waarom zitten er zwarte puntjes op mijn ruit?
Industrieweg 6, 5531 AD Bladel
+31 (0)497 38 42 55

Waarom zitten er zwarte puntjes op mijn ruit?

Gerda Lauwers
K2_SHARE_THIS

Waarom zitten er zwarte puntjes op mijn ruit?

Iedere auto heeft het, maar niet iedere bestuurder weet dat het er zit – de frit. Een zwarte rand rondom autoruiten met daar omheen ook kleine zwarte puntjes. Geloof je ons niet? Ga maar kijken. Weet je ook wat het nut daarvan is? Na het lezen van dit blog weet je dat in ieder geval wél.

Het nut van de frit

De moderne autoruit is een van de meest onderschatte onderdelen van hedendaagse voertuigen. Één van de meest bijzondere aspecten van de voorruit is de zogenaamde frit, de zwarte geëmailleerde band die rondom de gehele ruit aangebracht is. De frit-band is keramische verf die op de ruit gebakken zit. Je kunt deze laag dus ook bijna niet verwijderen. Je zou het misschien niet denken, maar de frit-band heeft meerdere functies

Hechting

Voordat een autoruit zijn ronding krijg worden de randen zwart gemaakt met deze keramische verf. Vervolgens wordt deze in een hete oven gebogen. Door de zwarte kleur wordt de frit-band sneller warm dan de rest van het glas, waardoor deze op maat gebogen kan worden. Bovendien maakt de frit-band het oppervlak ruwer, waardoor de lijm beter hecht en de ruit dus beter blijft zitten. Het verloop van zwarte puntjes zorgt voor een meer gelijkwaardige verdeling van de warmte, zodat de ruit niet barst door een te groot temperatuurverschil.

Bescherming

Het nut van de frit houdt niet op na het plaatsen van de ruit. De frit fungeert namelijk als een schild tegen uv-straling. De lijmverbinding verzwakt niet, waardoor hij op zijn plaats blijft én geen water door kan laten. Ook voor bestuurder en passagiers vormt de frit een (zij het subtiele) bescherming tegen direct zonlicht. De ene fabrikant maakt hier overigens meer gebruik van dan de andere.

Decoratie

Tot slot is de frit ook gewoon mooi: hij zorgt voor een geleidelijke overloop tussen het frame en de ruiten en geeft de auto daarmee een strakkere look. Dat dit je misschien niet opgevallen is, is daar het bewijs van. Sommige fabrikanten gebruiken de frit zelfs om iets grappigs in te verstoppen. Heb je wel eens goed naar jouw ruiten gekeken? Misschien zit daar ook wel een kleine jeep of een yeti verstopt!

TAGS: frit autoruit

More Related Articles

Contact ons

Industrieweg 6, 5531 AD Bladel
Tel: +31 (0)497 38 42 55
Mob: +31 (0) 6 333 999 32
Email: info@autoschadelauwers.nl