5 tips om veilig de weg op te gaan
Industrieweg 6, 5531 AD Bladel
+31 (0)497 38 42 55

5 tips om veilig de weg op te gaan

Gerda Lauwers
K2_SHARE_THIS

5 tips om veilig de weg op te gaan

20 May 2020

Veiliger verkeer begint bij jezelf – en bij je auto. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden als jouw auto het hele jaar door in orde is. En als jij zorgt dat jij ‘op je best’ achter het stuur plaats neemt. Neem daarom te allen tijde deze vijf tips in acht!

1. Zorg dat jouw auto in orde is

Deze tip klinkt als vanzelfsprekend, maar wat je er allemaal onder kunt verstaan is misschien niet even duidelijk. Denk daarbij aan een schone voorruit (en uiteraard ijsvrije ramen bij vorst) en dat je spiegels op de juiste manier afgestemd zijn. Daarnaast zijn er een paar aandachtspunten die je met regelmaat moet controleren. Hieronder vallen je remmen, bandenspanning, bandenprofiel, winter- of zomerbanden en het oliepeil. Ons advies is om dit ten minste iedere maand te controleren.

2. Stap voorbereid de auto in

Een autorit kun je vaak goed voorbereiden. Zelfs wanneer je ineens met de auto op pad moet kun je bepaalde zaken vooraf bekijken. Hoe is het weer? Staan er files? Dankzij je smartphone heb je deze informatie altijd binnen handbereik. Weet je niet hoe je bij jouw bestemming moet komen? Zorg van tevoren dat jouw navigatie ingesteld is. Zet je radio niet te hard zodat je omgevingsgeluiden goed hoort alsmede de routebeschrijving. Verder kan een zonnebril in het dashboardkastje nooit kwaad. Zeker de laagstaande winterzon is verraderlijk en verblindend.

3. Sturen zonder gluren

Smartphone-gebruik in de auto is helaas in opkomst. Gelukkig doet de regering actief haar best om dit tegen te gaan met campagnes zoals MONO (wat letterlijk ‘één’ of ‘alleen’ betekent) en ‘Sturen zonder gluren’. Stap jij de auto in? Zet je telefoon dan op ‘niet storen’, zet hem in een car kit (voor je navigatie), of berg hem gewoon ergens op waar je hem niet kunt zien. Smartphone-gebruik en bewust autorijden gaan niet samen.

4. Defensief rijden

Wellicht is dit nog een term die je is bijgebleven van je rijlessen. Defensief rijden houdt in dat je ver vooruit kijkt en anticipeert op wat er kan gebeuren. Kinderen op de rand van de stoep zouden ineens over kunnen steken. Een geparkeerde auto met ontbrande lichten gaat misschien zijn parkeerplek verlaten. Hoe verder je vooruit kijkt, hoe meer je ziet en hoe beter je ook op plotse gebeurtenissen kunt reageren.

5. Zichtbaar in het verkeer

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je auto. Je kunt er mee zien in het donker en je kunt ermee communiceren met je medeweggebruikers. Aangeven dat je gaat afdraaien, maar ook waarschuwen voor een gevaarlijke situatie of laten zien dat je remt. Verlichting is zien en gezien worden. Een goede en werkende verlichting is een must!

TAGS:

More Related Articles

Contact ons

Industrieweg 6, 5531 AD Bladel
Tel: +31 (0)497 38 42 55
Mob: +31 (0) 6 333 999 32
Email: info@autoschadelauwers.nl