Hoe goed zorg jij voor je auto?
Industrieweg 6, 5531 AD Bladel
+31 (0)497 38 42 55

Hoe goed zorg jij voor je auto?

Gerda Lauwers
K2_SHARE_THIS

Hoe goed zorg jij voor je auto?

01 Jun 2020

Een auto is waardevol bezit waar je zuinig mee om moet gaat. Daar komt meer bij kijken dan je misschien zou denken! Wij geven je graag wat handige tips die jouw auto in topconditie houden en daarmee de levensduur verlengen, zodat jij langer gebruik kunt blijven maken van je bolide.

Een goed begin is het halve werk

Bepaalde onderdelen van je auto hebben het zwaarder te verduren dan anderen wanneer het gaat om rijgedrag. Dat begint al met het starten. Ongeacht het weer heeft jouw auto het de eerste minuten een beetje koud. En een koude motor moet opwarmen. Schakel daarom tijdig over. Dit is ook nog eens gunstig voor je brandstofverbruik.

In een eerder blog hebben we ook het belang aangestipt van het regelmatig controleren van je bandenspanning. Dat advies is ook hier van toepassing. Daar voegen we graag nog de uitlijning van je auto banden aan toe, waarmee de banden in het juiste spoor komen. Een niet juiste uitlijning van je auto wil eigenlijk zeggen dat de auto wringt op de weg. Een onjuist slijtagebeeld van de banden leidt tot een hoger brandstofverbruik, maar mogelijk ook tot afkeur bij een apk. Een preventieve oplossing zoals het laten uitlijnen van je auto is vaak relatief goedkoop en zo gepiept.

Brandstof en smeermiddelen

Het is niet gek als je een vergelijking trekt tussen het bloed in onze aderen en de benzine en olie die door de leidingen van je auto lopen. Beiden zijn van levensbelang! Wat betekent dat in de praktijk?

Ten eerste dat je op tijd gaat tanken. We weten dat er mensen zijn die er een sport van maken om zo laat mogelijk te tanken, maar dit raden we af. Je loopt dan het risico dat je inspuitsysteem verstopt raakt en zo het brandstofsysteem beschadigd raakt.

Een andere essentiële vloeistof is olie. Check regelmatig het oliepeil en vul dit direct aan wanneer dat nodig is. Bezuiniging op olie is de slechtste bezuiniging! Tot slot pakken we er nog even smeermiddel bij. Dit is namelijk een levensverlenger niet alleen voor bewegende onderdelen (sloten en scharnieren), maar ook voor kunststof afdichtingen zoals de rubberen strips rondom ramen en deuren.

Controleren is beter dan repareren

Je ziet dat je op allerlei vlakken verantwoord kunt omgaan met jouw autogebruik. Voor veel van deze voorbeelden geldt dat een keertje vergeten niet zo erg is, maar je moet er geen gewoonte van gaan maken. 

Heb jij nog vragen over het specifieke onderhoud voor jouw auto? Wij staan graag voor je klaar voor advies!

TAGS:

More Related Articles

Contact ons

Industrieweg 6, 5531 AD Bladel
Tel: +31 (0)497 38 42 55
Mob: +31 (0) 6 333 999 32
Email: info@autoschadelauwers.nl